Website  :    www.pkn-oranjekerk.nl

Nieuwsbrief 1 oktober 2021

Van U is de toekomst

Van U is de toekomst. Dit is het jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland. Het was ook het thema in de dienst op de startzondag. Dat was een bijzondere bijeenkomst, vormgegeven door een aantal kerkleden van de Groeigroep, herhaling vatbaar lijkt mij. Bij deze wil ik allen die zich zo hebben ingespannen voor de kerkdienst en voor de maaltijd na afloop heel hartelijk bedanken. We mogen dan een kleine gemeente zijn, er is toch veel potentieel: Kleine kracht, grote prestatie. Bedankt allemaal!

Tot grote verrassing kregen we ook allemaal het prachtige, leerzame boekje ‘Wie je bent in Christus’ van Wilkin van der Kamp,  door Steven aangereikt. Het is het waard om het te lezen en te overpeinzen.

Van U, God, is de toekomst. Dit weten is het fundament van ons gemeente-zijn, van ons voortbestaan. Het kan een rust geven dat God de toekomst in Zijn hand heeft. Het kan ook tot berusting leiden. Zo van: we zien wel hoe het zal gaan.

Hoe kunnen we Gods verlangen voor onze gemeente leren verstaan? Gaan we verder in de voetsporen van de traditie, want zo is het toch altijd al geweest? Of gaan we op ontdekkingstocht om de leiding van de Geest te verstaan? Kunnen we, met Noorderlicht in gedachte,  als twee verschillende gemeenten in de Oranjekerk met behoud van het waardevolle van ieders eigenheid tegelijk openstaan voor elkaar, naar elkaar luisteren, van elkaar leren?

Laten we verwachtingsvol openstaan en ontdekken voor wat het nieuwe jaar ons brengen zal.

(Zie gebedspunten in deze nieuwsbrief)

Ontmoetingen rond de Bijbel

In de gemeente is er belangstelling voor kleinschalige ontmoetingen rond de Bijbel. In overleg met Steven gaat Engel Leune hier mee beginnen. Vanuit een te lezen Bijbelverhaal komen er bijvoorbeeld vragen aan de orde als:

-       Wat betekende het verhaal toen.

-       Wat betekent het verhaal in het perspectief dat Jezus zegt: Heel de schepping getuigt van Mij.

-       Wat betekent het verhaal vandaag de dag.

Voorlopig zullen de ontmoetingen van ongeveer een uur plaatsvinden op de eerste maandag van de maand. U kunt kiezen voor ’s middags of ’s avonds en ook per maand wisselen tussen de middag en de avond. De invulling is hetzelfde.

De data en aanvangstijden voor de Bijbeluurtjes zijn:

maandag 4 oktober om 14.30 uur  en om  19.30 uur.

maandag 1 november om 14.30 uur en om 19.30 uur

maandag 6 december om 14.30 uur en om 19.30 uur

Iedereen is heel hartelijk welkom. Aanmelden is niet verplicht maar wel fijn.

Afscheid Dick Pranger

Op 12 september hebben we in een mooie middagdienst afscheid genomen van ds. Dick Pranger.  Door de coronaregels met een beperkt aantal bezoekers. Dick heeft laten weten ontroerd te zijn door de vele lieve woorden op de gestuurde kaarten. Hij (en zeker ook zijn familie) is blij met het cadeau, een espressomachine.

3 oktober Israëlzondag

“Want zo zegt de HEER, Ik laat de vrede als een rivier naar Sion / Jeruzalem toestromen, de rijkdom van de volkeren als een alles overstromende beek” Jes. 66:12

De eerste zondag in oktober is het in de Protestantse Kerken in ons land Israëlzondag. Deze traditie bestaat al tientallen jaren. Zo geeft zij op een bijzondere manier uiting aan haar roeping tot onopgeefbare verbondenheid met Israël en aan de plaats van Israël in Gods plan.

In dit kader zullen er zondag 3 oktober na de dienst twee speciale magazines worden uitgedeeld: het magazine ‘Op Weg’ uitgegeven door de PKN en het blad ‘Israël Actueel’ van Christenen voor Israël.

Ook is er materiaal voor jongvolwassenen en kinderen.

Komende kerkdiensten

Komende kerkdiensten - aanvang 9.45 uur - (ook online te volgen via site van de Oranjekerk Rotterdam of via  Kerdienstgemist.nl)

Zondag 3 oktober – Israëlzondag – Voorganger Peter Moree (Wemeldinge)

Zondag 10 oktober Ds. Gert F. Dekker (Bennekom)

Zondag 17 oktober Voorganger Jurek Woller (Rotterdam) Noorderlicht - Oranjekerk

Zondag 24 oktober Ds. Ank Verhoeven (Pijnacker)

Zondag 31 oktober Voorganger Jurek Woller (Rotterdam) Noorderlicht – Oranjekerk

Collectes

In de zondagse diensten zijn er twee collectes. U kunt uw gaven ook overmaken voor de diaconie op Wijkdiaconie Oranjekerk: NL76 RABO 0119 9914 70,

voor de kerk op Wijkkas Oranjekerk Rotterdam: NL75 RABO 0129 4640 23.

De collectes zijn van harte aanbevolen.

Gebedspunten voor de komende weken:

-  Gebed voor vrede voor Israël / Jeruzalem en de omringende volken.

-  Gebed om visie voor de toekomst van onze gemeente. Wat is Gods plan voor ons?

-  Gods zegen voor het Noorderlicht en de Oranjekerkgemeente, voor jong en oud.

-  Gods zegen voor de BOK die haar intrek in ons gebouw heeft genomen, voor de Stichting Vrienden van de Oranjekerk en voor de wijk.

-  Gods zegen over de activiteiten die in ons gebouw in het nieuwe seizoen weer gestart worden.

Gezamenlijke bidstond Oranjekerk – Noorderlicht maandagavond 4 oktober om 20.00 uur in de Oranjekerk, ingang bij de toren.

Tot slot een vraag:

Het zou fijn zijn als twee of drie personen, bij toerbeurt, eens in de drie weken bij de opstelling en het doen uitgaan van de nieuwsbrief zouden willen assisteren. Denk er eens over na, of dit iets voor jou is.