NIEUWSBRIEF ORANJEKERK

 

Scribaat  : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;                            

Website  : www.pkn-oranjekerk.nl

Predikant: Ds Dick Pranger, 0638142478,   

                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Thuis bij mijn Vader aan tafel

 

Op zondag 25 juli vieren we weer het Heilig Avondmaal. Ik ervaar het als een zegen dat we het Avondmaal weer bijna zó kunnen vieren zoals we gewend waren van voor de coronacrisis. Ook is het 25 juli voor mij een bijzonder Avondmaal, want het is de laatste keer dat ik in de Oranjekerk het Avondmaal mag bedienen, zoals dat netjes heet.

Als voorbereiding op het Avondmaal willen we in De Sleutel gemeenteleden aan het woord laten en hen laten vertellen wat het Avondmaal voor hen betekent; Piet van de Ree beet vorige keer het spits af. Mijn gesprekspartner voor de komende Sleutel moest helaas op het laatste moment onze afspraak afzeggen. Niet getreurd, want wat let mij om te schrijven over wat het Avondmaal voor mij betekent.

Mijn vroegste herinnering aan het Avondmaal is uit mijn jeugd. Als het Avondmaal gevierd werd, ging mijn vader niet naar de kerk. Hij ging dan elders ter kerke. Als kind wist ik niet beter; pas later, veel later begreep ik waarom. Mijn vader stond, zoals dat heet, onder censuur. Censuur is een door de kerkenraad opgelegde tuchtmaatregel en betekent dat iemand van het Avondmaal is uitgesloten. Gedurende de maatregel krijgt het uitgesloten gemeentelid de gelegenheid ‘terug te keren van een verkeerde levenswandel’. Dat is nogal wat! Het wrange bij mijn vader was dat nadat de maatregel genomen was, niemand, maar dan ook niemand ooit de ‘verkeerde levenswandel’ of de maatregel ter sprake heeft gebracht. En ik denk dat mijn vader het zelf nooit gedurfd heeft om het ter sprake te brengen. Tot aan zijn dood heeft hij onder censuur gestaan. Toen ik 18 was en belijdenis deed en ‘ja’ zei, besloot ik tegelijkertijd uit een soort solidariteit met mijn vader avondmaalsdiensten over te slaan. Het gekke is dat niemand mij daar ooit op heeft aangesproken of bij het avondmaal gemist heeft. Het was ver in mijn studententijd dat ik ‘per ongeluk’ in een avondmaalsdienst belandde; het was in een studentenkerk in Leiden. En toen de dominee zei dat ‘allen die de Heer willen belijden en volgen in leven en sterven zijn genodigd tot de maaltijd van de Heer’, ging er door mij: ‘dat is dus ook voor mij.’ Niet een kerkenraad of een gemeente nodigt mij uit voor het avondmaal, maar het is de Heer zelf die mij uitnodigt. En al sinds mijn belijdenis sla ik de uitnodiging van de Heer af als daad van verzet tegen een kerkenraad die mijn vader onder censuur houdt. Schoorvoetend ging ik naar voren en nam brood en wijn. Weer terug op mijn plaats kwam er een stil gebed over mijn lippen: ‘sorry Heer, dat ik uw uitnodiging zo lang in de wind heb geslagen. Dank U dat U mij vandaag hebt geroepen en mij na al die tijd nu niet uitsluit.’ Een beetje verloren-zoon-gevoel was het: toch weer thuis mij mijn Vader aan tafel. Het werd mijn eerste avondmaal.

En mijn vader: ach, de genade van de Heer kent geen grenzen!

 

                                                                                                    

 

 

  • De vakantieperiode is zo langzamerhand aangebroken. Voor velen de periode om even afstand te nemen van de dagelijkse gang van zaken, en ergens in binnen- of buitenland te gaan genieten van natuur en cultuur. Voor veel anderen is de vakantieperiode helemaal niet zo’n fijne tijd: kinderen en kleinkinderen zijn op vakantie, allerlei vertrouwde activiteiten liggen stil en er komt weinig bezoek. In de Oranjekerk is er in de vakantieperiode dan ook ‘Op De Thee’. We gaan bij iemand op de thee, of we nodigen iemand uit om bij ons op de thee te komen. U heeft zich daarvoor op kunnen geven, maar als u dat nog niet gedaan heeft, kan dat altijd nog. Aanstaande zondag worden na de dienst de thee-pakketjes uitgedeeld.
  • Door de coronamaatregelen konden we in de kerk lange tijd niet bij elkaar komen. Zo hielden we de laatste gemeenteavond in november 2019. Het was dan ook heel goed dat we op 24 juni eindelijk weer eens een gemeenteavond hadden. Onder leiding van Maarten Atsma spraken we met elkaar over de toekomst van onze gemeente aan de hand van de vraag ‘waar staan we over vijf jaar?’ Het leverde een goed gesprek op met veel aanknopingspunten voor verder gesprek. Tijdens de avond stelde Engel Leune zich voor: onze nieuwe pastoraal werker die vanaf 1 juli één dag in de week het pastoraal werk in de gemeente ondersteunt.
  • Het is goed om te zien dat steeds meer mensen de weg naar de koffieochtenden op dinsdag weer hebben gevonden. Mensen die we lange tijd niet hebben kunnen ontmoeten, zien we op de dinsdag weer terug. Dat is fijn. Heeft u behoefte aan een praatje onder het genot van een kopje koffie, kom dan gerust op dinsdagmorgen naar de Oranjekerk tussen 10:00 en 11:30. We kunnen de koffieochtenden houden met inachtneming van de 1,5m onderlinge afstand. Dus daarvoor hoeft u niet thuis te blijven. Wees welkom ….
  • De afgelopen maanden was het niet mogelijk om na de dienst koffie te drinken in de koffieruimte. U kreeg na de dienst een kopje koffie aangereikt op uw zitplaats in de kerkzaal. Vanaf 1 augustus gaan we weer koffie drinken in de koffieruimte.
  • U bent al op de hoogte gebracht van de goedkeuring door de Algemene Kerkenraad (AK) voor het beroepen van een predikant (50%) als opvolger/ster van de huidige predikant. Het moderamen en de kerkenraad hebben het beroepingsproces ter hand genomen met de vraag ‘wat voor predikant zoeken wij voor onze gemeente?’ Regelmatig zult u op de hoogte gebracht worden van de stand van zaken rondom het beroepingswerk. Wij wensen hen die bij dit proces betrokken zijn veel wijsheid toe. Moge Gods zeken op hun werk rusten.
  • In verband met mijn vakantie (16 juli tot en met 1 augustus) zal de eerstvolgende Nieuwsbrief verschijnen op vrijdag 6 augustus.
  • Vergeet u de collecten niet: Wijkdiaconie Oranjekerk: NL76 RABO 0119 9914 70 en voor de kerk op rekening: Wijkkas Oranjekerk Rotterdam: NL75 RABO 0129 4640 23.

   Alle collecten zijn van harte bij u aanbevolen.

  • Komende kerkdiensten (max 60 personen, maar ook online te volgen: Kerdienstgemist.nl)

                Zondag 11 juli, 09:45u, voorganger Ds A. Kelder, Voorschoten

                Zondag 18 juli, 09:45u, voorganger Dhr. A. de Raad

        Zondag 25 juli, 09:45u, voorganger Ds Dick Pranger, viering Heilig            Avondmaal

        Zondag 1 augustus, 09:45u, voorganger Ds. D. Coppoolse,                        Driebergen-Rijsenburg

 

Samen op de aarde, dat beloofde land, God zal ons bewaren, want Hij houdt in stand

wat Hij heeft geschapen met zijn hand, zijn woord. Hij zal niet verlaten wat Hem toebehoort       

(Lied 993)