ORANJEKERK

Website: www.pkn-oranjekerk.nl

Predikant: Ds Dick Pranger, 0638142478,

Een tijdje terug vroeg iemand mij of ik in de Nieuwsbrief een keer een bemoedigend gedicht wilde plaatsen voor mensen die verlies te dragen hebben. Zelf ben ik niet zo’n dichter, maar heb een mooi gedicht gevonden over verlies en verder gaan. Het is van Claire Vanden Abbeele.

Stilaan breekt verbinding door

Al jarenlang probeer ik me te verbinden met wat was en is en komen zal.

Wat maakt dat ik niet door kan breken, niet kan spreken over dood, over leven?

Wat houdt me weg van mezelf, waar ligt de kiem van dit bestaan?

De kinderen om me heen zijn zo open.

Ik zie hen dansen en spelen, maar ik, ik kan hen niet verstaan.

Er is te veel pijn in mij gebleven. Te veel duisternis vult mijn bestaan.

Vandaag voel ik iets in me bewegen. Er komen warme woorden aangewaaid.

Van ver. Van over de grens van dit leven.

Licht wordt aan mij gegeven. Er is hoop, er is nieuw leven.

Weerloos en zonder naam. Zo ben ik het meest met jou verweven.

Laat de kou nu maar komen, woorden vallen, regen stromen

tot jouw beeltenis verschijnt, en ik opnieuw besta.

Mezelf tot leven brekend.

Stilaan breekt verbinding door.

Ze stroomt mild en zacht een verbond mild en zacht.

Een blauwdruk die de diepte kent van een leven door en voor.

Ik buig het hoofd, en zie in de aarde kiemt nieuw leven

gestuwd door een vreemde zachte kracht.

Ik kijk verbaasd: het leven gaat door.

===============================================

• Het was een mooi initiatief om op 28 april een Oranjeterras voor de kerk te openen voor een kopje koffie en thee. Lang hebben we op zo’n moment van ontmoeting gewacht. Toch hebben we besloten om het Oranjeterras nog maar even uit te stellen. Hoewel het misschien best goed zou kunnen, willen we geen enkel risico nemen. Dus …. nog even geduld.
  • Het is alweer een aantal weken toegestaan om met maximaal 30 personen in de zondagse dienst bij elkaar te komen. In onze kerk is dat ook wel het maximale aantal wanneer we de 1,5 m maatregel hanteren, maar het kan wel. De afgelopen zondagen heeft een klein aantal mensen de gang naar de kerk weer gevonden. Dat is heel fijn. Maar er kunnen er nog meer bij! Daarom: schroom niet, kom gerust naar de kerk en vier mee! Met 30 personen kunnen we veilig en verantwoord ter kerke komen.
  • De 4 mei comités hebben besloten dat er ook dit jaar geen openbare herdenkingen zullen zijn. Vanuit de Oranjekerk willen we echter ook dit jaar -evenals vorig jaar- toch aandacht schenken aan Dodenherdenking. Om even voor acht uur zal op 4 mei vanaf de toren van de Oranjekerk het signaal Taptoe door drie trompettisten geblazen worden, waarna twee minuten stilte in acht wordt genomen. Daarna klinkt het Wilhelmus.
  • In het kader van De Bevrijding in ‘45 maakten Annabelle Ferdinand (viool), Joost van der Linden (tenor) en Ronald Kouwenhoven (piano) een muzikale voorstelling in de Oranjekerk:

‘Tussen Schie en Coolsingel’.

Naast muziek van oorlog en bevrijding, vertellen Rotterdammers uit          Hillegersberg-Schiebroek aan de hand van oude foto's van de stad hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Omdat deze voorstelling door de corona-maatregelen niet voor publiek gespeeld kan worden (en dus geen inkomsten uit kaartverkoop ontvangen), is er een film van 35 minuten gemaakt die tot en met 5 mei op YouTube te zien zal zijn. Beeldmateriaal: beeldbank NIOD en Stadsarchief Rotterdam.

Wilt u de film bekijken en ook een bijdrage leveren om deze film te bekostigen, dan kunt u een willekeurig bedrag overmaken naar: NL57INGB0430545231 t.n.v. A.E.M. Ferdinand of door het volgende Tikkie te gebruiken

https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?                  trxid=xRCn791uxOPNaGaifbX6q3ZrNzEctyaJ

Stuur daarna een e-mail met verzoek om de film te bekijken naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan wordt de link u toegestuurd. Deze   voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van       Fonds Podiumkunsten.

• De heer Henk Jansen werd getroffen door het coronavirus en moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Na verblijf in het Franciscus, Vlietland Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis verblijft Henk momenteel in Schiehoven om te herstellen. Ook zijn vrouw Corrie is flink ziek geweest, maar is gelukkig weer aan de beterende hand. (Dhr. Henk Jansen, p/a Schiehoven, kmr 102, Hamakerstraat 77, 3052 JA Rotterdam)
  • Vergeet u de collecten niet: Wijkdiaconie Oranjekerk: NL76 RABO 0119 9914 70 en voor de kerk op rekening: Wijkkas Oranjekerk Rotterdam: NL75 RABO 0129 4640 23.
  • Komende kerkdiensten (max 30 personen, maar ook online te volgen: Kerdienstgemist.nl

Zondag 2 mei, 09:45u, voorganger Mw. R. Slot, Maasland

Zondag 9 mei, 09:45u, voorganger Dhr. J. Wolsheimer

Donderdag 13 mei, 10:00u Fonteinkerk (!), Dhr. R. Antes,                               Ridderkerk, Hemelvaartsdag

“Je hoeft niet bang te zijn, al gaat de storm tekeer,

Leg maar gewoon je hand in die van onze Heer”

Je hoeft niet bang te zijn, al gaan de lichten uit.

God is er en Hij blijft als jij je ogen sluit”

(Lied 935: 1 en 3)