NIEUWSBRIEF ORANJEKERK
(5 februari 2021)

 

Scribaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;
Predikant: Ds Dick Pranger, 0638142478,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
------------------------------------------------------------------------------------


Hij die ons kent


Opeens wist ik het weer. We hoeven al onze zorgen
helemaal niet alleen te dragen.
We hoeven niet te vragen, hij kent al onze donkere dagen.
Bij hem zijn we geborgen.
Al onze domme gepieker, onze angsten voor morgen,
zijn volledig overbodig.
We hebben ze niet nodig. Bij de hand neemt hij ons mee
op de onzekere levenszee.
Helpt ons opstaan als wij vallen,
wijst ons steeds de goede weg.
Ook al zien wij dat niet immer
verlaten doet hij ons nimmer.
Leg je hand maar in de zijne
op je lange levensweg.

• Ondanks dat er een derde golf verwacht wordt en het aantal besmettingen met het Britse virus snel toeneemt, was het goed om tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag te horen dat de basisscholen vanaf maandag weer open gaan. Het is goed dat de kinderen weer naar school kunnen. Helaas bood de persconferentie verder niet veel meer. De samenleving blijft voor een groot deel nog op slot; in ieder geval tot 2 maart. Dus geen versoepeling voor wat betreft de kerkdiensten. Dat betekent dat de diensten van 7, 14, 21 en 28 februari alleen via internet te beluisteren zijn. Ik vind het verdrietig dat al zo lang gelovigen van welke godsdienst dan ook niet bij elkaar kunnen komen om hun geloof te belijden en elkaar te ontmoeten. Maar laten we bedenken dat dit niet het ‘nieuwe normaal’ is en dat het evangelie sterker is dan welk virus ook en de Geest van God ook waait in onze huiskamers.

• Aanstaande zondag verwelkomen wij de heer Ab de Raad op de kansel van de Oranjekerk. Graag stelt hij zich hier voor en geeft hij een inkijkje in de dienst van komende zondag.
“Ik kom hier voor het eerst, dus wil ik me even voorstellen. Ik ben Ab de Raad, getrouwd met Jannie. Ik kom uit Zoetermeer en heb een Voortgezet Onderwijsachtergrond. In de diensten gebruik ik graag Power Points, maar dat is helaas door de pandemie niet mogelijk. Hopelijk volgende keer weer wel. Het schriftgedeelte voor zondag is Rechters 17: 1 – 13. Thema: Kunst of Kitsch. Dit is een heel apart schriftgedeelte. Het is na de tijd van Simson. U kunt meerdere keren lezen: ‘in die tijd was er geen koning in Israël; iedereen deed wat in zijn eigen ogen goed was.’ In Rechters 17 gaat het over een ‘namaak heiligdom’ in plaats van het echte Heiligdom (toen nog in Silo) en het misbruiken van de naam van God.
Als u het gedeelte vooraf leest, heeft u misschien vragen over dit stukje. Misschien worden deze zondag beantwoord, misschien ook niet. U kunt na de dienst uw vragen en opmerkingen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We wensen elkaar een goede dienst. Ab de Raad.”

• Alweer een aantal maanden geleden berichtte ik u over de mogelijkheid van een video-installatie in de Oranjekerk. Dat u thuis de diensten mee kunt luisteren is natuurlijk heel fijn, maar zonder beelden is het ook wel beperkt. Dat merken we zeker in deze tijd van alleen maar online-diensten. Als u ook naar de diensten kunt kijken, dan geeft dat nog meer de beleving dat u erbij bent. Een groepje uit de Oranjekerk en het Noorderlicht is momenteel bezig de meest geschikte installatie te zoeken. We hopen op niet al te lange termijn te kunnen starten met live kerkdiensten in woord en beeld vanuit de Oranjekerk.

• In De Sleutel van december/januari stond dat mevrouw Louisa Omerovic stopt met haar werkzaamheden als ouderling/kerkrentmeester. Een aftreden laten we in de gemeente nooit zomaar voorbij gaan; we nemen altijd tijdens een kerkdienst afscheid van een aftredende ouderling of diaken, dus ook van Louisa. De kerkenraad vindt het echter niet gepast om afscheid te nemen in een online-kerkdienst. Vandaar dat het afscheid uitgesteld wordt tot wanneer we weer in de diensten kunnen samenkomen.
• Mevrouw Ank Samson verblijft niet in Stadzicht zoals in De Sleutel staat, maar in Liduina, Burg. De Villeneuvesingel 1, 3055 AK Rotterdam.

• Zoals in de vorige Sleutel (niet die van deze week) staat, wordt de bezorging van de enveloppen voor de Aktie Kerkbalans evenals vorig jaar verzorgd door de jongeren die hopen dit jaar wel hun reis naar Kenia (www.kenia2020.nl) te kunnen maken. Deze week vernamen we dat nog niet iedereen de enveloppe in hun brievenbus hebben ontvangen. Heb nog even geduld in deze bijzondere corona-tijden; de jonge bezorgers zullen uw brievenbus niet overslaan.
Mocht u vragen hebben over Aktie Kerkbalans, dan kunt u altijd contact opnemen met
Peter van Stel.

• Komende kerkdiensten:
Zondag 7 februari, 09:45u, voorganger dhr. Ab de Raad, online-dienst
Zondag 14 februari, 09:45u, voorganger ds Dick Pranger, online-dienst
Zondag 21 februari, 09:45u, voorganger dhr. P. Moree, Wemeldinge, online-dienst,
1ste zondag van de veertigdagentijd.

• Doet u ook mee met de kaartenactie? Maak een kaart, tekening of kleurplaat en stop die in de bus van de Oranjekerk. Wij zorgen dan voor verspreiding onder mensen die wel een opkikkertje kunnen gebruiken. Kunt u de kaart(en) niet zelf bij de kerk in de bus stoppen: bel dan iemand die dat voor u kan doen. U doet toch ook mee!

• Naast de Nieuwsbrief ontvangt u ook een schrijven van ds Anje de Kuiper over haar afscheid van de Fonteinkerk en vertrek naar Schiedam.

Wie blijft er waken als ik ga slapen?

Er is een engel die mij bewaart.

Nu ben ik veilig voor boze dromen

ik ben niet bang meer, ik val in slaap

 

Maar kan iemand de slaap niet vatten,

Die bang en eenzaam is in de nacht,

Ach lieve engel, spreid dan je vleugels

Over die ander, houd daar de wacht

 

Vertrek naar Schiedam

Op maandag 25 januari ontving ik een beroep naar de Protestantse gemeente in de Grote kerk van Schiedam. Voor mij kwam dit beroep op het goede moment, want hoewel er geen aanleiding is om te vertrekken, is het na 12 jaar ook goed om me in een nieuwe situatie verder te ontwikkelen. Ik ben de wijkgemeente Fonteinkerk en alle andere wijkgemeenten van de Noordrand heel dankbaar voor alle ruimte, het vertrouwen en de waardering die ik kreeg om de predikant te worden die ik nu ben. Ook de goede samenwerking met Lourens de Jong en de andere collega’s  hebben daar veel aan bijgedragen. Door corona zal het afscheid online zijn, want het is niet te verwachten dat we op 21 maart weer met elkaar in de kerk kunnen zijn. Dat is natuurlijk heel erg jammer, maar ik ben me er heel erg van bewust, dat dit in het niet valt bij alles wat zo veel mensen in deze crisis moeten doormaken. Ik voel me al sinds de eerste online kerkdienst ook op afstand met jullie als gemeenteleden thuis verbonden. Dat gevoel wordt versterkt door de reacties die ik regelmatig via email en whatsapp ontvang.

De afscheidsdienst is op zondag 21 maart om 10.00u  in de Fonteinkerk, live of later te volgen via https://kerkdienstgemist.nl/stations/506. De verbintenis en intrede is op Palmzondag 28 maart om 10.00u in de Grote kerk van Schiedam. Ds. Rik Radstake leidt de dienst van de voorbereiding en de verbintenis. Daarna mag ik voorgaan in de dienst van het Woord en de gebeden.  Deze viering is te volgen via de livestream van de Grote kerk:  https://youtu.be/6DWiYwg0rX4.

Ik kijk terug op een mooie tijd in de Noordrand, dankbaar voor alle fijne persoonlijke contacten en alles wat we in de Noordrand samen mochten beleven en vieren in kerkdiensten, rouw- en trouwdiensten, koorzang, jeugdwerk, catechese, musicals, vergaderingen en allerlei activiteiten. Ik wens jullie alle goeds, de vrede van God, de liefde van onze Heer Jezus Christus, en de kracht en vreugde van de Heilige Geest.

Met een warme groet,

Anje de Kuiper

Doetseweg 71, 3381KE Giessenburg

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.