NIEUWSBRIEF ORANJEKERK

Website:   www.pkn-oranjekerk.nl

=====================================

Eeuwigheidszondag

In 998 werd op last van Odilo, abt van het klooster van Cluny, 2 november uitgeroepen als dag van het herdenken van de overledenen met een requiemmis. Pas in de 13de eeuw kreeg deze dag de naam Allerzielen. Deze katholieke traditie krijgt in 1816 een protestantse tegenhanger als de Pruisische koning Frederik Willem III bepaalt dat deze dag in zijn gebied een „algemeen christelijk feest ter herinnering aan de overledenen” moet zijn. Tegelijk was deze dag een soort dodenherdenking voor allen die in oorlogen gesneuveld waren. Al  1619 toen de Gereformeerde Kerk in de Republiek de kerkorde kreeg, werd de herdenking van de overledenen bepaald op de laatste kerkdienst van het jaar, op  oudjaarsavond. Deze traditie heeft lang standgehouden, maar gaandeweg is daar een zondag voor in de plaats gekomen: de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Dat is de laatste zondag voor Advent. Dat juist deze zondag gekozen is, is niet zonder reden. Immers de eeuwigheidszondag bepaalt ons niet alleen bij de dood, maar ook bij het uitzicht en de verwachting van nieuw leven bij de Heer. En dat uitzicht, die verwachting is nauw verbonden met advent, de tijd direct na de eeuwigheidszondag. Op eeuwigheidszondag wordt dus als het ware de overstap van de dood naar de verwachting van nieuw leven gemaakt. Deze zondag wordt daarom ook wel de voleindingszondag genoemd.

Aanstaande zondag is het eeuwigheidszondag en dan klinkt in veel kerken dat prachtige lied waarin het gedenken en het hopen samenkomen:

Zij gaan op naar de stad van de vrede,

in de hemel daar komen zij aan

en verbaasd zullen zij door de poort gaan,

onbekend bestaan, een nieuw leven in,

De en zij zingen, zingen, ja zingen

een nieuw jubelgezang.

Zij ontmoeten de levende Here,

zien de Eeuwige, eindelijk thuis,

gaan in lichtlichaam op Hem gelijken.

Vaste hoop was Hij,

nieuwe dag is Hij,

en zij zingen, zingen, ja zingen

een nieuw jubelgezang.

(lied 729: 1 en 4)

De versoepelingen van de coronamaatregelen die afgelopen dinsdag zijn afgekondigd, betreffen niet de groepsgrootte van bijeenkomsten. Dat betekent dat voorlopig het aantal kerkgangers dat kerkdiensten mag bijwonen maximaal 30 personen bedraagt. In de Oranjekerk zullen we ons daaraan houden. Uiteraard zullen we ook de hygiënemaatregelen in acht blijven nemen.

Jan Vermaak heeft afgelopen zondag een proef gedaan met live streamen vanuit de Oranjekerk om te kijken of het mogelijk is kerkdiensten live via internet uit te zenden, zodat u thuis niet alleen geluid, maar ook beeld heeft. We hebben die proef afgelopen zondag gedaan, omdat we op eeuwigheidszondag zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid willen stellen de dienst thuis ook met beeld mee te beleven. Ook deze zondag zijn we gebonden aan 30 personen, en omdat deze dienst altijd druk bezocht wordt, is er een kans dat dat aantal overschreden wordt. Degenen die dan niet kunnen komen kunnen de dienst in ieder geval live meebeleven via internet.

Eeuwigheidszondag thuis live meemaken:

ga naar www.pkn-oranjekerk.nl. U komt dan op de vertrouwde website van de Oranjekerk, waar u onder Eeuwigheidszondag een linkje vindt. Klik dat aan en u wordt meteen met de uitzending verbonden

type de onderstaande link in de zoekbalk van uw browser (internet) en u wordt verbonden met de uitzending: https://youtu.be/d-RMMX7CGLo

Probeer het een keer uit. Mocht het niet lukken, neem dan gerust contact op met iemand die u even wegwijs maakt.

Wilt u aanstaande zondag naar de kerk komen, dan moet u zich vooraf even aanmelden. Zo is er vooraf overzicht over het aantal kerkgangers met het oog op het maximale aantal van 30. Denk nou niet: ‘ik ga maar niet, ik sta mijn plekje wel af aan iemand anders’, want er is voldoende plek. Pas wanneer het aantal van 30 personen overschreden wordt, moeten we u teleurstellen. Maar dan is er nu natuurlijk de gelegenheid om live mee te kijken.

Aanmelden kan tot zaterdagavond 21:00u bij Gerda Enthoven: 0620995867, bij Mariëlla Diemer: 0612677991, bij Steven de Jong: 0614243581 of bij Dick Pranger de dominee: 0638142478. Doen, hè!

Zondag 29 november mogen we weer samen het Heilig Avondmaal vieren. Het sacrament van de verzoening, verlossing en van de hoop. Laten we op die zondag ons door het Avondmaal dicht bij de Heer en bij elkaar voelen. De dienst wordt geleid door ds Jan Reijm, wijkpredikant van de Hillegondakerk. U komt toch ook?

Kerkdiensten voor de komende weken:

Zondag 22 november: 09:45u, dienst met voorganger ds Dick Pranger, eeuwigheidszondag

Zondag 29 november: 09:45u, dienst met voorganger ds Jan Reijm, 1ste zondag van Advent,

Heilig Avondmaal

Zondag 6 december   : 09:45u, dienst met voorganger ds Dick Pranger, 2de zondag van Advent

’s Zondags kunt u uw bijdrage aan de collecte deponeren in de collecteschalen bij de uitgang. In de schalen ligt een briefje waarop de bestemming van de collecte vermeld staat. Wilt u de collecte liever per bank overmaken dan kan dat: Wijkdiaconie Oranjekerk: NL76 RABO 011 999 14 70 of Wijkkas Oranjekerk Rotterdam: NL75 RABO 0129 4640 23, ovv ‘collecte’

‘Dat ’s Heeren zegen op u daal’ – Psalm 134