NIEUWSBRIEF ORANJEKERK

Website: www.pkn-oranjekerk.nl

===================================

Met elkaar verbonden
Ik sta stil bij allen die levensstormen trotseren
en met het lot van naasten zijn begaan.
Ik denk aan hen die zich van hun taken kwijten,
bied troost aan degenen die nu stil moeten staan.
Ik roep mensen op om in vrede te blijven
als verdriet hen kwelt en angst hen omgeeft,
ik help de ander weer bij zichzelf te komen
als de kracht hem/haar hiervoor ontbreekt.
We zorgen voor elkaar – elke dag opnieuw - .
We blijven elkaar nabij in het hier en nu.
We leren samen uit vertrouwen te leven,
al voelen we ons kwetsbaar en teer:
Laten we hoop aan elkaar geven
en liefde nog veel meer!

(Annigje de Jong-Idzinga)

===========================================

• Een prachtig gezicht was het, de 57 fruitbakjes op het podium tijdens de oogstdienst van afgelopen zondag.  Het fruit stond in deze dienst symbool voor alle goede gaven en vruchten van het land die we elke dag weer uit de  hand van de Heer mogen ontvangen. En als wij rijkelijk ontvangen dan mag er ook rijkelijk gedeeld worden: een  ontvang- en deelfeest was het. Maar er klonk ook een kritisch geluid. De aarde zucht onder mensenhanden. In deze tijd zien wij ons gesteld voor grote opgaven voor wat betreft het milieu, duurzaamheid, voedsel en bewaren van de schepping. Complexe vraagstukken die veel wijsheid op mondiaal niveau vereisen. Maar ieder mens kan in het klein een bijdrage leveren. Laat ieder thuis eens kijken wat zijn of haar bijdrage kan zijn Dank aan alle vrijwilligers die zondag de fruitbakjes verzorgd en rondgebracht hebben!

• Zondag 22 november is het de laatste zondag van het kerkelijk jaar, ook wel eeuwigheidszondag genoemd. We herdenken dan gemeenteleden die het afgelopen jaar overleden zijn. Altijd een plechtige en indrukwekkende dienst, waarbij familieleden van de overledenen uitgenodigd worden om een kaarsje te ontsteken. Helaas zijn we dit jaar gebonden aan maximum van 30 bezoekers. Omdat deze dienst meestal drukker wordt bezocht dan andere diensten, is het mogelijk dat we mensen moeten teleurstellen. Heel vervelend, maar het is niet anders. Op dit moment wordt de mogelijkheid onderzocht om de dienst live via internet uit te zenden. We houden u op de hoogte.

• Als u de afgelopen maanden langs de kerk liep en omhoog keek naar de toren, zult u ongetwijfeld hebben een opgemerkt dat de wijzerplaten en de wijzers van de toren verwijderd waren. De wijzerplaten, de wijzers en het uurwerk waren aan groot onderhoud toe. Afgelopen dinsdag werden de platen en wijzers met behulp van een hoogwerker teruggeplaatst. De wijzers zijn gereviseerd, de wijzerplaten met opdruk zijn vernieuwd en elke wijzerplaat is voorzien van een elektromotor. Dinsdag werd deze klus met behulp van een hoogwerker geklaard. Even was het spannend of de wind geen roet in het eten zou gooien, maar door in de midden even flink door te werken, was de klus geklaard voordat de wind echt opstak.

Leuk om te weten is dat het karwei werd uitgevoerd door Royal Eijsbouts, één van de drie klokkengieterijen die het carillon op het Arlington National Cemetery in de Verenigde Staten. Dit carillon werd in 1954 door de Nederlandse bevolking geschonken om de Verenigde Staten te bedanken voor de hulp gedurende de Tweede Wereldoorlog en de Marshallhulp die het ontving na die oorlog. In 2019 werden de vijftig klokken voor restauratie naar Nederland overbracht. Een klus waarbij de restauratie van onze wijzerplaten maar een klusje was. Maar …. de toren van de Oranjekerk staat er weer als een baken in de wijk.

foto’s Jan Derk van Burk

• Kerkdiensten voor de komende weken:
Zondag 8 november: 09:45u, dienst met voorganger ds.Roel Stutvoet
Zondag 15 november: 09:45u, dienst met voorganger ds. Dick Pranger
Zondag 22 november: 09:45u, dienst met voorganger ds. Dick Pranger, eeuwigheidszondag

• ’s Zondags kunt u uw bijdrage aan de collecte deponeren in de collecteschalen bij de uitgang. In de schalen ligt een briefje waarop de bestemming van de collecte vermeld staat. Wilt u de collecte liever per bank overmaken dan kan dat: Wijkdiaconie Oranjekerk: NL76 RABO 011 999 14 70 of Wijkkas Oranjekerk Rotterdam: NL75 RABO 0129 4640 23, ovv ‘collecte’.

• Tot slot wil ik de volgende tekst meegeven voor de komende twee weken:

Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan.
Ik geef raad, op jou rust mijn oog.
Psalm 32:8