Website: www.pkn-oranjekerk.nl

====================================

Wij geloven in meer
Een gapende kloof ontstaat er tussen mensen
wanneer we alleen in de weegschaal leggen wat mis gaat,
wanneer we informatie negeren
die onze beelden scheef kan trekken,
wanneer we onszelf op een troon zetten
en anderen wegduwen.

Een gapende kloof ontstaat er tussen mensen
als we ons hart afsluiten voor werkelijke ontmoetingen,
en onze samenleving simplificeren
tot eigen en vreemd, goed en fout, binnen en buiten.
Bidden we dat we onze gedachten
over ‘zij’ en ‘wij’ steeds laten corrigeren
door de barmhartigheid van God
voor wie ieder individu een naam heeft,
een gezicht en een geschiedenis.

Bidden we dat we vanuit ons verlangen
naar evangelische gerechtigheid,
niet precies dezelfde middelen inzetten
die scheiding brengen.

Bidden we, dat we kritisch zijn en blijven op onszelf
zodat we ons nooit laten verleiden tot makkelijk meelopen,
met welke beweging dan ook.

Bidden we tegen de angst die ons hart altijd weer wil regeren
vanwege zelfbehoud en verlangen naar gemak.
Dát gif, dat ieder van ons in staat is te verspreiden,
laat ons dat tegengaan met de liefde van Christus.

Bidden wij om het licht van Pasen over onze samenleving.

(Greteke de Vries, uit Eén druppel jou)

• Ik hoor nog al eens dat er gemeenteleden zijn die graag naar de kerkdienst zouden willen komen, maar uit angst voor besmetting toch maar niet ter kerke gaan. Ik heb daar alle begrip voor. Toch wil ik hier nog eens benadrukken dat er in de Oranjekerk alles aan gedaan wordt om veilig ter kerke te kunnen gaan. We houden ons aan de hygiëne-maatregelen, kerken met een maximum aantal van 30 kerkgangers, zitten op ruime afstand van elkaar en verlaten na afloop op gepaste afstand de kerk. Vanaf juli is dit allemaal prima verlopen. Mocht u ondanks deze maatregelen huiverig zijn om naar de kerk te komen, dan kunt u de dienst natuurlijk altijd meebeleven via kerkdienstgemist.nl.

• Het is een goed gebruik om in het najaar een gemeente-avond te houden en bij te praten over allerlei zaken die onze gemeente betreffen. Helaas kan dat dit jaar niet doorgaan. Mocht u echter vragen hebben die onze gemeente en het gemeenteleven betreffen, schroom niet en neem contact op met één van de kerkenraadsleden.

• Kerkdiensten voor de komende weken:
Zondag 25 oktober: 09:45u dienst met voorganger Mw Ank Verhoeven, Pijnacker
Zondag 1 november 09:45u dienst met voorganger Ds Dick Pranger, Oogstdienst
Zondag 8 november: 09:45u dienst met voorganger Ds Roel Stutvoet

• Zondag 1 november vieren we de Oogstdienst. Oorspronkelijk heet deze dienst Dankdag voor gewas en arbeid . Deze dienst werd van oudsher gevierd op de eerste woensdag in november en vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. In de Middeleeuwen waren er de zogeheten ‘bededagen’. Bij heftige gebeurtenissen, zoals een overstroming, een misoogst of een oorlog, legde de hele bevolking een dag lang het werk neer om gezamenlijk te bidden. Toen in de zestiende eeuw het protestantisme opkwam en mensen ook steeds regelmatiger werk kregen, veranderden deze onregelmatige bededagen in vaste vieringen: bid- en dankdag. Een vaste dag om te danken werd in 1653 vastgesteld. Besloten werd om op de eerste woensdag van november te danken voor het gewas; het eten waarin iedereen dagelijks werd voorzien. In veel kerken is de dankdag op woensdag afgeschaft en wordt dankdag gevierd op de zondag voor de eerste woensdag in november.

• Afgelopen donderdag vierde mevrouw De Graaf, beter bekend als Jo, haar 90ste verjaardag. Namens de gemeente van harte gefeliciteerd!
Donderdag 29 oktober vieren Gerda en Koos Krijger hun gouden huwelijk: 50 jaar getrouwd! Ook voor jullie een hartelijke felicitatie vanuit de gemeente.

• ’s Zondags kunt u uw bijdrage aan de collecte deponeren in de collecteschalen bij de uitgang. In de schalen ligt een briefje waarop de bestemming van de collecte vermeld staat. Wilt u de collecte liever per bank overmaken dan kan dat: Wijkdiaconie Oranjekerk: NL76 RABO 011 999 14 70 of Wijkkas Oranjekerk Rotterdam: NL75 RABO 0129 4640 23, ovv ‘collecte’.

• Tot slot wil ik de volgende tekst meegeven voor de komende twee weken:

‘God is voor ons een veilige schuilplaats, een betrouwbare hulp in de nood. Daarom vrezen wij niet, al wankelt de aarde en storten de bergen in het diepst van de zee.’
(Psalm 46:2-3)