Oranjekerk ten tijde van de coronacrisis

Weekbulletin 17 (10 juli 2020)

Niet alleen

Ik beken vandaag dat ik kwetsbaar ben,

als een veldbloem in de wei,

die vandaag nog bloeit, stralend,

zorgeloos, morgen door de wind verwaait.

Onze Vader weet dat we kwetsbaar zijn,

want zo heeft Hij ons gemaakt.

Zo ontmoet ik jou, zo ontmoet jij mij,

want Hij gaf ons aan elkaar.

Ik geef je mijn handen die vangen en dragen.

Ik geef je mijn ogen die kijken zonder vragen.

Al zijn we gescheiden door muren en ramen:

ik kijk zonder angst, mijn hart raakt je aan.

Als de bloem verwelkt, als het gras verdort,

als de  angst ons overmant,

dan vertel ik jou, dan vertel jij mij:

“We zijn veilig in Gods hand.”

Je bent niet alleen.

Ik loop met je mee.

Dan ben je wel verdrietig,

maar je bent niet meer alleen.

En is het vandaag

mijn beurt om sterk te zijn:

morgen ben jij het misschien

die mij op handen draagt.

Onze Vader weet dat we kwetsbaar zijn,

want zo heeft Hij ons gemaakt.

Zo ontmoet ik jou, zo ontmoet jij mij,

want Hij gaf ons aan elkaar.

Je bent niet alleen.

Ik loop met je mee.

Dan ben je wel verdrietig,

maar je bent niet meer alleen.

Geschreven door Bas van Nienes (‘Mensenkinderen’) & Lydia van Maurik

---------------------------------------------

Afgelopen zondag liet ik tijdens de dienst bovenstaand lied horen. Omdat de geluidskwaliteit te wensen overliet (ik was mijn laptop vergeten) en het niet goed te verstaan was, druk ik het lied hier nogmaals af. Het lied is een bedankje voor al die kerken, christelijke organisaties en vrijwilligers die de afgelopen maanden via de actie #nietalleen ruim 7000 mensen tijdens de coronacrisis hebben geholpen met een praatje, aandacht, boodschappen of iets anders. De Oranjekerk heeft zich ook aan deze actie meegedaan. Vandaar ook dit bedanklied voor u…..!

------------------------------------------------------

Het was weer even wennen, maar het voelde ook weer heel erg vertrouwd afgelopen zondag. We waren met zo’n dertig gemeenteleden in de kerk. Eindelijk na zoveel weken weer ‘normaal’ kerken. Ik vond het fijn om na lange tijd weer vertrouwde gezichten te zien en met elkaar de dienst te beleven. Ik hoop dat in de komende weken steeds meer gemeenteleden de weg naar de kerk weer weten te vinden. De kerkenraad doet in ieder geval haar uiterste best om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.

• Een bijzonder moment was het toen vorige week zondag de Paaskaars brandend werd binnengebracht en op de standaard werd gezet. We hadden dat uiteraard graag op Eerste Paasdag gedaan. Maar omdat we toen slechts een online-dienst hadden is besloten om de Paaskaars op de eerste zondag dat we weer ‘gewoon’ bij elkaar zouden kunnen komen te ontsteken. De Paaskaars als symbool van het licht van Christus. Zijn licht dat ook in moeilijke tijden over ons heeft geschenen.
  • Het is een goed gebruik in onze gemeente om de stomp van de Paaskaars van het voorbije jaar aan een gemeentelid te geven. Hoewel het een kleine kaars geworden is, omdat de hij 20 diensten meer dan normaal ontstoken is geweest, werd de kaars geschonken aan Henk en Ada de Koning.

•  Regelmatig wordt mij gevraagd wanneer we in de diensten weer mogen zingen. Deze week werd bekend dat er weer op kleine schaal gezongen mag worden. Maar wel onder verschillende voorwaarden. Het moderamen gaat bekijken of we onder de gestelde voorwaarden binnenkort weer met elkaar kunnen gaan zingen. Voorlopig zullen we in de diensten in juli nog niet zingen.

• De Stichting Grote Kerk Overschie zendt via YouTube aanstaande zondag een live concert uit van Annabelle Ferdinand (barokviool) en Elly van Munster (chitarrone): ‘The Muse’s Choice, verlangen naar Engeland, Schotland en Ierland.’ Tijdens dit concert wordt u meegenomen op een muzikale reis door Engeland, Schotland en Ierland. Deze reis begint eind 16de eeuw en eindigt in het heden. Alle muziek heeft een band met één van de genoemde landen. Er is volksmuziek van Joseph Bryan: ‘The Muse’s Choice’. Maar ook muziek van bekende componisten zoals Händel, die een groot deel van zijn leven in Engeland doorbracht. Ook zult u muziek horen van de Rotterdamse componist Pieter Hellendaal die halverwege de 18de eeuw naar Engeland emigreerde. Dit concert wordt u van harte aanbevolen.

Het concert is live te volgen de volgende link:

U kunt ook in de zoekopdracht van YouTube Stichting Grote Kerk Overschie intoetsen en dan vindt u de uitzending vanzelf.

• Diensten voor de komende zondagen:

12 juli, 09:45u, (slechts) online-dienst, voorganger Mw. R. Slot, Maasland
19 juli, 09:45u, kerkdienst, voorganger Ds Dick Pranger, Heilig Avondmaal
26 juli, 09:45u, (slechts) online-dienst, voorganger Dhr. J. Wolsheimer, Woerden

Ook deze zondag of de komende week  kunt u uw collectegeld overmaken op de rekening van Wijkdiaconie Oranjekerk: NL76 RABO 011 999 14 70 of Wijkkas Oranjekerk Rotterdam: NL75 RABO 0129 4640 23, ovv ‘collecte’.

• Op het moment dat ik dit Weekbulletin schrijf is Dhr Henk de Koning voor een paar dagen uit het ziekenhuis ontslagen. Maandag moet hij voor verder onderzoek weer opgenomen in het IJssellandziekenhuis. Wij bidden om kracht en troost voor hem en zijn vrouw in deze onzekere tijden.
  • Tot slot wil ik de volgende tekst meegeven voor de komende week:

Ikzelf sta je terzijde, ik zal je overal beschermen, waar je ook heen gaat.

Genesis 28:15