Er zijn momenteel geen evenementen

Oranjekerk ten tijde van de coronacrisis
Weekbulletin 2 (27 maart 2020)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Blijf mij nabij
kerkjeAfgelopen woensdag luidde de klok van de Oranjekerk, net zoals zo vele kerkklokken elders in Nederland. Kerkklokken die luidden in een stille stad, als teken van hoop, als teken van de hemel. Het sociale leven is grotendeels stilgevallen, plekken van ontmoeting zijn leeg, op straat lopen we met een boogje om elkaar heen, en in de winkels het liefst geen praatje en zo snel mogelijk weer naar buiten. Het coronavirus heeft ons in zijn greep. Het is stil. Toen ik vandeweek door de stille stad liep, schoot ineens een lied van Elvis Presley door mijn hoofd. Jarengeleden tijdens een zware storm op zee, liet ik dat nummer horen tijdens een kerkdienst aan boord. Na de laatste tonen was het een tijdje stil. Ik vroeg wat de muziek en de woorden voor hen betekenden. Een jonge matroos, niet gelovig, zei: ‘het is een gebed dat ik snap, op één of andere manier geeft het mij het gevoel dat mijn leven beschermd is.’ En snel voegde hij eraan toe: ‘……. en dat noem jij God…..’ Die woorden van bescherming bij de Heer geef ik hier graag aan u door:

Wanneer de stormen van het leven woeden,
blijf mij nabij.
Wanneer de wereld mij door elkaar schudt
als een schip op open zee,
U, die over wind en water heerst,
blijf mij nabij

Wanneer ik oud en zwak ben,
blijf mij nabij.
Wanneer ik mijn best doe,
maar niet word begrepen,
U, die overwint,
Blijf mij nabij.

Klik hier om naar YouTube te gaan en Elvis te beluisteren

• De landelijke kerk heeft de plaatselijke kerken geadviseerd om vooral de maatregelen van de overheid te volgen en geen kerkdiensten meer te houden zoals we dat gewend zijn; in ieder geval tot 1 juni. Ook wij houden ons aan de maatregelen, en we zullen voorlopig dan ook doorgaan met onze online kerkdiensten: elke zondag 09:45, te volgen via de website pkn-oranjekerk.nl. De eerste uitzending van 22 maart is meer dan 50 keer beluisterd, en we hopen dat meer mensen ons op zondagmorgen via internet weten te vinden. Indien u dat wilt, kunt u uw collectegeld overmaken op rekening van Wijkdiaconie Oranjekerk: NL76 RABO 01199914790 of Wijkkas Oranjekerk Rotterdam: NL75 RABO 0129464023, ovv ‘collecte’.
Heeft u niet de beschikking over internet, dan is het mogelijk om deze online-diensten op papier te krijgen. Meld u zich dan even aan bij dominee Pranger. We zijn op dit moment bezig te zoeken naar mogelijkheden om ook doordeweeks een uitzending via de website te verzorgen. U hoort daar spoedig meer over.

• De Sleutel zal in april niet verschijnen. Daarvoor in de plaats is gedurende de periode dat er geen diensten zijn dit Weekbulletin gekomen. Dit hebben we gedaan, omdat het Weekbulletin actueler is dan De Sleutel die met een frequentie van ongeveer zeven weken verschijnt. Kent u mensen die geen Weekbulletin ontvangen, laat iemand van het moderamen dat dan weten.

• Zolang de maatregelen van kracht zijn zal het persoonlijk pastoraat tot een minimum beperkt worden. Uiteraard zal crisispastoraat waar nodig mogelijk blijven. Daarvoor kunt u contact opnemen met onze predikant. Wel zullen we veel meer gaan bellen en mailen. Bellen voor zo maar even een praatje, een teken van leven en een teken van verbondenheid. Dominee Pranger houdt in ieder geval tot en met zondag 1 juni dagelijks telefonisch ‘pastoraal spreekuur’ tussen 11:00u en 12:00u. Schroom niet om te bellen als u deze dagen ergens mee rondloopt waarover u wilt praten.

• De gevolgen van de maatregelen zijn tot in onze huiskamers te voelen. Afstand, geen of nauwelijks bezoek, niet naar het werk, niet naar school, niet naar de koffie-ochtend, niet naar de kerk met koffie na afloop. Het is stil geworden. Stilte kan heilzaam zijn, maar opgelegde stilte kan ook beklemmen en vereenzamen. Voor veel mensen is het heel stil geworden in hun huiskamer. Laten we hen gedenken in onze gebeden, en een kaartje of een telefoontje zal ook goed doen. Ook vraag ik u om producten te blijven geven voor de voedselbank. Dat is hard nodig, zeker in deze weken. U kunt de producten elke dinsdag van 10:00u tot 11:00u en elke woensdag van 19:00u tot 20:00u in de Oranjekerk inleveren. U wordt dan tevens in de gelegenheid gesteld om een kaarsje op te steken en even een moment van bezinning te nemen. Graag geef ik het volgende aan u door:

Goedendag beste mensen van de Oranjekerk. Hierbij wil ik graag een dankbriefje schrijven namens de voedselbank Hillegersberg/Schiebroek. En die dank is geheel terecht, want door jullie giften en boodschappen, die wij al langere tijd ontvangen, kunnen wij gemiddeld 85 à 90 gezinnen helpen. Gelukkig zijn er gemeenschappen zoals die van jullie, die dat gedaan hebben en hopelijk blijven doen, want het is de bittere waarheid ,dat de voedselbank, ook in de toekomst hard nodig is. Wij hopen dan ook, dat wij op jullie gulle donaties kunnen blijven rekenen. Dus nogmaals bedankt, ook namens de vrijwilligers van ons uitdeelpunt.
Ben en Henny Kleijweg , uitdeelpunt Aafje/ Schiehoven

• We zijn op weg naar het Paasfeest. Maar helaas kunnen we die weg, de 40 dagentijd, niet met elkaar in de kerk vieren. En ook de Paasdienst zullen we online met elkaar moeten vieren. Dat is jammer. Toch kun je thuis, in verbondenheid met elkaar, de Oranjekerk en alle christenen over de hele wereld de weg naar Pasen gaan. Zullen we elke dinsdagavond en elke donderdagavond rond acht uur ’s avonds thuis een kaars aansteken en lezen. Voor komende dinsdag lezen we: Psalm 23 en donderdag lezen we Psalm 130. U mag van de opengeslagen bijbel en de brandende kaars een foto maken en die aan mij sturen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of app 0638142478). Een selfie mag uiteraard ook. De foto’s zetten we op de website.
Zie om naar elkaar! Zorg voor elkaar!

kaars